.st0{fill:#FFFFFF;}

Fundamentele SEO pentru căutările organice 

 martie 22, 2020

Scris de Cristian Uibar

În acest prim articol vom acorperi bazele optimizării pentru motoarele de căutare (SEO). Vom trece în revistă toate lucrurile fundamentale în SEO pe care trebuie să le cunoști. Acest materiale este util chiar și pentru cei care au mai făcut SEO și nu sunt neaparat începători.

2Shares

Odată învățăte și întelese aceste tehnici importante de optimizare pentru motare de căutare vei putea face optimizarea pentru orice platformă în general, nu neaparat pentru Google. SEO se poate aplica pentru orice platformă de pe internet care are un motor de căutare. De exemplu eMag, YouTube, Google Play, App Store, LinkedIn. Depinzând de businessul tău, s-ar putea sa nu fi interesat doar de Google. Astfel în funcție de prioritățiile tale, vei putea face optimizare de căutare pentru acele platforme care te interesează.

Keyword Research (sau cercetarea cuvintelor cheie potrivite) este un aspect foarte important în SEO. Aici vom intra puțin în detalii pentru că este important șa întelegi cum funcționează. Totuși subiectul fiind foarte larg, cel mai probabil vom face în viitor un articol dedicat doar acestui subiect.

Acum putem intra în pâine cu optimizarea efectivă. În esență există 3 mari componente ale optimizării SEO care o fac întregesc tot tabloul. Acestea sunt:

  1. Relevanța conținutului;
  2. Construirea autorității;
  3. Optimizarea tehnică.

La final vei găsi uneltele și serviciile pe care noi le folosim pentru site-urile noastre. Acestea sunt câteva din tool-urile pe care le poți folosi care îți vor multiplica rezultatele.

Haideți să începem.

Ce este SEO? Pe scurt…

În esență, optimizarea pentru motoarele de căutare reprezintă de fapt toate lucrurile pe care le facem pentru a obține trafic gratuit de la motoarele de căutare către toate proprietățiile digitale pe care le deținem.

Ce NU este SEO

  • SEO nu înseamnă să cumpărăm reclame;
  • Nu înseamnă să facem lucruri ilegale sau dubioase;
  • Nu încalcă nici o condiție de utilizare a platformelor pentru care se optimizează;
  • Nu este deloc rapid. Nu este ceva ce poți face astăzi și să vezi rezultatele mâine;
  • Optimizarea SEO nu este doar pentru Google;
  • Și nu în ultimul rând, SEO nu este greu de făcut.

SEO Elevator Pitch

joseph gordon levitt ugh GIF by 20th Century Fox Home Entertainment

Dacă nu ai foarte mult timp sau nu vrei să citești tot acest articol trebuie doar să înțelegi aceste 3 aspecte și poți să închizi articolul.

În esență SEO reprezintă 3 lucruri:

  1. Relevanța conținutului – Facem schimbări la conținutul nostru care să îl facă mai relevant pentru audiență / utilizatori și pentru motoarele de căutare;
  2. Construirea autorității – Ne concentrăm pe metrici care arată motoarelor de căutare că sunt de încredere și că sunt utili pentru audiență / utilizatori; (linkuri, vizualizări, vânzări, like-uri / favorite etc.)
  3. Optimizarea tehnică – Ingineria care le permite motoarelor de căutare să ne găsescă și să ne înteleagă conținutul mai ușor.

Dacă vrei să întelegi mai bine continuă să citești pentru că intrăm mai în detaliu.

Relevanța conținutului

Atunci când ne gândim la relevanță conținutului nostru trebuie să întelegem faptul că este treaba motoarelor de căutare să ofere utilizatorului rezultatele pe care aceștia le caută și le doresc.

Dacă ar fi să ne gândim la motoarele de căutare vechi sau cele basic (nu Google), acestea nu prea făceau o treabă foarte bună în a oferi utilizatorilor rezultate relevante. Aici a venit inovația masivă din Google, prin faptul că a fost capabil să răspundă la întrebările utilizatorilor în cel mai bun mod posibil.

Relevanța conținutului este acțiunea de întelegere a ceea ce clienții noștri caută. Noi trebuie să încercăm să oferim acest conținut pentru ei.

Uite un mod foarte simplu prin care să te gândești la relevanță conținutului:

Fie că ești Pinterest, LinkedIn sau Google, când vine un utilizator pe site și scrie ceva în căsuța de căutare tu ai o mulțime de rezultate și trebuie să le sortezi pe cele mai bune. Deci aceste platforme în general încearcă să rezolve această problemă punânduși două întrebăi:

  1. Ce este cel mai bine pentru utilizatorii noștri?
  2. Ce este cel mai bine pentru afacerea noastră?
Donald Duck numără banii

Cel mai simplu mod de a te gândii la asta ca și om de marketing este că dacă documentul tău sau conținutul tău răspunde eficient la aceste două întrebări atunci conținutul tău este cel mai relevant. Dacă tu poți fi răspunsul la una din aceste două întrebări ai rezolvat problema relevanței. Deci, ce este cel mai bine pentru utilizatorii platformei și ce este cel mai bine pentru businessul platformei. Dacă conținutul tău este cel mai bun răspuns pentru utilizatori și este cel mai bun pentru business ai un conținut relevant.

Construirea autorității

Gândește-te la cum ai face tu asta. Dacă tu ai fi un motor de căutare și ar trebui să afișezi top 10 cele mai relevante rezultate dintr-un milion (1.000.000) de rezultate posibile cum ai face-o? Răspunsul cel mai simplu este popularitatea.

Acum, tipul de platformă pe care vrei sa faci SEO dictează foarte mult cum poți să faci asta. În principiu se poate raporta la:

  • Linkuri de la site-uri importante;
  • Click-uri și acțiuni;
  • Vizualizări și timpul de vizualizare în cazul video-urilor;
  • Numărul de vânzări;
  • Numărul de like-uri, share-uri și favorite;

Deci depinde mult de business-ul tău și de tipul de platformă pe care optimizezi. La o vedere de ansamblu, popularitatea sau autoritatea este următorul aspect foarte important de care trebui să ți cont. Momentan întelege doar că autoritatea unui site este defapt popularitatea acestuia.

Optimizarea Tehnică

Există peste un miliard (1.000.000.000) de site-uri în toată lumea. Optimizarea tehnică sunt toate lucruile pe care le putem face ca să ajutăm motoarele de căutare să ne găsescă mai repede și să ne înteleagă conținutul mai bine.

Pentru cine este optimizarea SEO (în afară de Google)

Depinzând de business-ul tău pot fi și alte platforme pe care vrei sa te promovezi și care ar putea fi de interes în eforturile tale de optimizare SEO în afară de standardul Google pe desktop. Uite câteva exemple:

  • eMag, Amazon (sau alte marketplace-uri);
  • YouTube;
  • Pinterest;
  • Căutări pe mobil;
  • Căutări vocale;
  • Google Places;
  • App Store;
  • Quora;
  • LinkedIn;
  • OLX, Okazii.ro (sau alte site-uri de anunțuri);
  • Căutări locale;
  • Orice platformă care ofertă funcționalitate de căutare.

Depinde foarte mult de ceea ce vrei să faci sau să obți. Aici trebuie să întelegi că poți să foloseșți ce îți oferim în acest articol pentru orice din aceste motoare de căutare.

Actualizări de algoritmi (pentru Google)

La un nivel foarte general, sunt mai multe modificari ale algoritmilor Google de-a lungul timpului. Sunt și alte platforme care își actualizează algoritmii probabil mult mai rar decât Google dar de obicei acestea nu publică modificările sau când acestea se întâmplă.

Ideea generală este că algoritmi motoarelor de căutare se schimbă foarte mult. Doar în 2018 Google a avut 3234 de modificări – adică o medie de 9 modificări pe zi. Wow, asta este cu adevărat mult!

Desigur, nu se așteaptă nimeni ca tu să știi toate aceste modificări. De fapt majoritatea modificărilor nici măcar nu sunt observabile pentru utilizatorii obișnuiți.

Scopul aici nu este să memorăm o multitudine de schimbări de algoritm atunci când se întamplă. Scopul aici este să întelegem că lucrurile se schimbă și dacă nu ținem pasul cu ele vei rămâne în urmă.

Uite câteva dintre cele mai importante actualizări de algoritm și articole utile care să te ajute să întelegi cam cum arată astfel de modificări de algoritm, când se întemplă și ce sunt ele:

  1. Fred – update neconfirmat;
  2. Hummingbird – confirmat 2013;
  3. Panda – confirmat 2015;
  4. Penguin – confirmat 2016;
  5. EMD (Exact Match Domain) – confirmat 2012;
  6. Caffein – confirmat 2010.

Rata de click (CTR)

Asta este în esență motivul pentru care facem toată această muncă în jurul SEO. Acum vreau să vorbim puțin despre comportamentul utilizatorilor.

La sfârșitul anilor ’90, pre-Google atunci când existau 10-12 motoare de căutare este foarte, foarte des întâlnit pentru ca utilizatorii să nu găsească ceea ce căutau.

Comportamental, utilizatorii obișnuiau să facă o căutare și să meargă pe pagina 2, apoi pe pagina 3, apoi pe pagina 4 și să nu găsească ceea ce vor defapt. Apoi schimbau motorul de căutare și o luau de la capat, pagina 1, pagina 2 ș.a.m.d.

Astfel, când a apărut Google, era cu mult peste tot ce exista deja în piață astfel încât comportamental ne-am schimbat ca utilizatori. Utilizatori acum nu mai obișnuiesc să mearga pe paginile 2,3 sau 4 din Google. Aceștia acum stau pe prima pagina, de obicei filtrând rapid top 5 rezultate, iar dacă aici nu găsesc ce vor, schimbă căutarea efectivă. Acest proces se numeste „rafinarea interogării”. Ideea aici este că atunci când utilizatorii nu găsesc imedicat ceea ce caută își schimbă căutarea în loc să mearga pe alte pagini cu rezultate.

Dacă analizăm un grafic cu ratele de click (sunt multe pe internet), noi folosim un grafic al ratei de click de la Advanced Web Rankings pe care poți să-l verifici și tu.

Ctrstudy Graph 1
rata de click pe top 5 rezultate

Ideea de bază aici este că aproximativ 75% din clickuri merg la top 5 rezultate. Asta înseamnă că dacă nu ești în top 5 ești efectiv invizibil. De asta ne pasă de aceste lucruri, de asta ne pasă de SEO. Practic urmează legea statistică a puterii. Dacă nu ești în top 5 ești efectiv invizibil, deci dacă vrei să ai cel mai bun trafic și cele mai bune rezultate vrei să tinzi să apari pe locul 1.

Concluzie

Ca și concluzie nu este suficient să fi în Top 10, nu este suficient să apari pe alte pagini în Google, dacă vrei să ai rezultate trebuie să fi în Top 5, iar cele mai bune rezultate le vei vedea dacă apari pe locul 1.

Acestea sunt lecțiile esențiale pentru SEO în 2020.

Cristian Uibar


Your Signature

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonează-te prin e-mail și primești noutăți de la noi!

Abonează-te prin e-mail și primești noutăți de la noi!
2Shares
>